parallax-image
 

Συστατικά Ιδιότητες Χρήσεις

Τα τελευταία χρόνια με την τρέχουσα τάση για αύξηση της χρήσης των παραδοσιακών φαρμάκων, οι  δραστικές ουσίες φυτικής προελεύσεως έχουν προσελκύσει μεγάλο ενδιαφέρον ως φυσικές  εναλλακτικές λύσεις για συνθετικές ενώσεις. Αυτό οδήγησε να μελετάται εκτενώς η χημική σύσταση του Sideritis scardica καθώς και η φαρμακολογική επίδραση και οι μηχανισμοί δράσης των συστατικών  αυτών. Οι εργαστηριακές μελέτες έδειξαν ότι το βότανο, Τσάι Ολύμπου, περιέχει πάνω από 60 χημικά  δραστικά συστατικά που έχουν αποδειχθεί κλινικά μέσω πολλαπλών πανεπιστημιακών ερευνών, ότι  σ’ αυτά οφείλεται η βιολογική του δραστικότητα με τις πολλές ευεργετικές δράσεις στον ανθρώπινο  οργανισμό. Τα κυριότερα είναι οι φαινόλες, τα φλαβονοειδή, ειδικά τους διαφορετικούς γλυκοζίτες της  απιγενίνης, που περιέχονται σε αυτό σε μεγάλο ποσοστό, τα διτερπένια, τα φαινυλοπροπάνια, τα  ιριδοειδή και τα μονοτερπένια, ενώ δεν περιέχει καφεΐνη. Οι χημικές αναλύσεις έδειξαν επίσης την  παρουσία τανινών. Τα νωπά φύλλα του είναι αρκετά πλούσια σε βιταμίνη C.  Από πλευράς ανόργανων αλάτων έχει αναφερθεί η παρουσία – ιχνοστοιχείων (Fe, Cu, Zn, Co  και Se) και μακροστοιχείων (Ca, Mg, K και Na).

Οι ευεργετικές δράσεις του φυτικού εκχυλίσματος Τσάι Ολύμπου οφείλονται στην αλληλεπίδραση όλων των συστατικών του (συνέργεια) και όχι σε απομονωμένα συστατικά.

Παραδοσιακά το αφέψημα του βοτάνου, Τσάι του Ολύμπου, προτιμάται, ειδικότερα τους χειμερινούς μήνες, λόγω της αποδεδειγμένης επιστημονικά και πρακτικά ευεργετικής του επίδρασης, στα κρυολογήματα και τις φλεγμονές του ανώτερου αναπνευστικού συστήματος (ιδιότητες που ενισχύονται με την προσθήκη μελιού) συμβάλλοντας στην πτώση του πυρετού. Αυτό οφείλεται στις αντιμικροβιακές, αντιικές (δρα κατά της γρίπης) και στις αντιφλεγμονώδεις ιδιότητες του φυτού. Επίσης, χρησιμοποιείται για την καταπολέμηση της δυσπεψίας και των γαστρεντερικών διαταραχών, ενώ θεωρείται και αντισπασμωδικό, αναλγητικό, επουλωτικό καθώς και αγχολυτικό, χωρίς μάλιστα τις παρενέργειες που παρατηρούνται συνήθως σε άλλα φυτικά αγχολυτικά. Ακόμη θεωρείται ευστόμαχο, εφιδρωτικό, τονωτικό, διουρητικό, αποτοξινωτικό, αντιβηχικό καθώς και πολλά υποσχόμενο για την κυτταροτοξική του δράση. Τα παραπάνω φαρμακολογικά προφίλ του σιδερίτη βρίσκουν τη χρήση τους στην φυτοχημική θεραπεία λόγω του αυξανόμενου ενδιαφέροντος για την αντικατάσταση των συνθετικών δραστικών ουσιών  από φυσικές. Οι παραδοσιακές του χρήσεις, στις μέρες μας επιβεβαιώνονται πλέον, και επιστημονικά. Για τη σωστή χρήση του Sideritis scardica ως ενός τεκμηριωμένου φαρμακευτικού φυτού χρειάζονται κλινικές δοκιμές. Έτσι το γευστικό και υγιεινό ρόφημα εκτός από τις προαναφερθείσες ευεργετικές του επιδράσεις μπαίνει στο μικροσκόπιο των ερευνητών και μελετάται για τις επιδράσεις που αυτό έχει στην καταπολέμηση της νόσου του Αλτσχάιμερ, στην αντιμετώπιση νευροψυχιατρικών διαταραχών όπως διαταραχές άγχους, μείζονα κατάθλιψη, διαταραχή ελλείμματος προσοχής-υπερκινητικότητας, νοητική έκπτωση ή νευροεκφυλιστικών ασθενειών κλπ. Μπορεί επίσης να συνεισφέρει στην πρόληψη της οστεοπόρωσης, καθώς προστατεύει την απώλεια της οστικής πυκνότητας και ενισχύει τη μηχανική αντοχή των οστών. Η κατανάλωση του βοηθά στη μείωση της θνησιμότητας από την στεφανιαία νόσο και στη μείωση της συχνότητας των καρδιακών προσβολών. Η ισχυρή αντιοξειδωτική του δράση δρα ως αναστολέας της ανάπτυξης των καρκινικών κυττάρων. Χρησιμοποιείται επίσης για την πρόληψη της αναιμίας διότι περιέχει Fe, είναι γνωστό το φυτοθεραπευτικό σκεύασμα “Melofer” το οποίο παρασκευάζεται από εκχύλισμα του βοτάνου Sideritis scardica και περιέχει 200 ppm σίδηρο. Τέλος, το φυτικό εκχύλισμα Τσάι Ολύμπου, καθώς δεν περιέχει καφεΐνη, μπορεί να καταναλωθεί οποιαδήποτε στιγμή απ’ όλη την οικογένεια και τα παιδιά, ακόμη και το βράδυ, πριν τον ύπνο και βέβαια μπορεί και να χρησιμοποιηθεί στα θεραπευτικά σχήματα της εναλλακτικής θεραπευτικής. Το καλοκαίρι πίνεται σαν αναψυκτικό, προσδίδει ευεξία και καταπολεμά την δίψα.

«Το ανώτερο τσάι προέρχεται από τα ψηλά βουνά», έλεγε μια αρχαία κινεζική παροιμία. «Τα ελληνικά βουνά» προσθέτουν σήμερα Γερμανοί επιστήμονες. Πληθαίνουν  τα δημοσιεύματα για τις θαυματουργές ιδιότητες του ελληνικού τσαγιού του βουνού στη μάχη για την καταπολέμηση της νόσου Αλτσχάιμερ.

«Εδώ και επτά χρόνια είχαμε πειραματιστεί με 150 φυτά και βότανα από όλο τον κόσμο, την Κίνα, την Ταϊλάνδη, την Ινδονησία» διηγείται στην «Κ» ο καθηγητής Νευρολογίας στο Πανεπιστήμιο του Magdeburg και διευθυντής του ομώνυμου Ερευνητικού Κέντρου για Νευρολογικές Ασθένειες, Jens Pahnke. Η εικοσαμελής επιστημονική ομάδα ανέλυε τα συστατικά των φυτών και τα δοκίμαζε σε πειραματόζωα, χωρίς ωστόσο σημαντική ωφέλεια. «Από έρευνά μας στο Ιντερνετ, μάθαμε για τις ιδιότητες του ελληνικού βοτάνου και αποφασίσαμε να το παραγγείλουμε το 2010», θυμάται ο Γερμανός καθηγητής. «Είχαμε τα καλύτερα δυνατά αποτελέσματα!» περιγράφει ο ίδιος. Συγκεκριμένα, όταν αυτό δίδεται σε ποντίκια για 25 μέρες περιορίζει τη βλάβη του εγκεφάλου σε ποσοστό περίπου 80%. Το επόμενο «καλύτερο» αποτέλεσμα είχε το συστατικό Τhiethylperazin, που όμως φτάνει το 70%. Ο 38χρονος καθηγητής, που κουράρει 1.500 ασθενείς από όλο τον κόσμο ετησίως, δοκίμασε τις ιδιότητες του τσαγιού του βουνού και στους ανθρώπους. «Πίνοντας καθημερινά τσάι για έξι μήνες, η ασθένεια υπαναχωρεί στο επίπεδο που ήταν εννέα μήνες νωρίτερα και μετά από αυτό σταθεροποιείται σημαντικά», εξηγεί.facebook
Βότση 6 / 60200 Λιτόχωρο Πιερίας / Τηλ. 6932217184, 6945930894 / Email: [email protected]
Login-iconLogin